De store beslutninger

house-and-cats

At skulle flytte til et andet land har vi egentlig ikke set som den helt store udfordring. Vi er klar på kulturforskellene, på at respektere det at bo i et fremmed land og underlægge os de regler og love der nu måtte være det. Dubai har nogle spøjse regler; men som vi forventer at andre herboende udenlændinge accepterer danske regler, jamen så respekterer vi naturligvis også det vi måtte blive mødt med.

Der hvor det hele begynder at blive lidt tungt er når vi skal til at kigge på om vi skal af med huset, eller vi skal leje det ud – og hvad vi skal gøre med vores katte. Det er ting som vi fra starten godt har vidst ville være svære at sluge – men beslutningen skal tages hvis vi skal tage skridtet hen mod et nyt eventyr.

Huset

Vi bor i et hus fra 1500-tallet, og den type hus er det ingen hemmelighed at det er svært at slippe af med med det boligmarked som vi har. I slutningen af 2010 påbegyndte vi en ombygning til en lille halv million, og da vurderingsmanden kom ud og skulle se på hvad vi kunne omlægge vores lån til, ak – der fik vi at vide at det havde ikke givet en krone mere til vurderingen. Det sætter tankerne lidt igang når man begynder at tænke på om  man skal sælge – for hvad kan man så egentlig få for det?

Det er vores held at vi er i så god tid, eller nærmere – at vi pt. ikke har en bagkant for hvornår containeren og flyet skal være bestilt – andet end inden 2015. Det giver os ro til at træffe den rigtige beslutning og tid til at finde nogen der vil overtage huset. Beslutningen blev truffet her i weekenden efter hele bordet har flydt med beregninger på realkreditlån, banklån, renter og alt har været vendt og drejet. Det kan på inden måde betale sig for os at beholde huset, end ikke at udleje det – så det må på markedet igen efter at have været vores i syv år.

Hvad med udlejning istedet?

Tanken strejfede os, og det havde teknisk set også været en mulighed. Du kan som udgangspunkt ikke opnå skattefritagelse som dansk statsborger hvis du har en ejendom i landet (der er undtagelser ved sommerhuse, men det er en anden sag) – dog er der mulighed for at omgå denne regel såfremt du udlejer din ejendom til anden side, uopsigeligt i tre år.

Problemet med udlejning kommer når man begynder at kigge på hvad det skulle koste at bo her, og der synes vi ikke helt vi kan stille en rimelig pris frem. Men ikke alt er prisen – selvom vi kunne komme med en konkurrencedygtig pris til en udlejer skal man stadig have risikoen og bekymringerne.

Det kræver sit at vedligeholde et så gammelt hus, og selvom man har gode lejere, kan vi ikke forvente at de går helt så meget op i det så hvis man selv ejede væggene. Og er du uheldig at finde en lejer som misligeholder huset, og ikke helt lige får betalt huslejen – så står man med problemet. Lejereglerne i Danmark er til tider absurde, så man har næsten ingen midler at gøre med som utilfreds udlejer.

Så hvis vi valgte at leje huset ud, skulle vi forbi og se på det hver gang vi var hjemme i Danmark, vi skulle håndtere risikoen ved dårlige udlejere, og samtidig vil vi stadig vedligeholdet på et hus der helst ser at man altid lige går og skruer på et eller andet. Tanken er fin, men det praktiske og økonomiske holder desværre slet ikke.

Vores katte

Futte - udekatten der fulgte med huset da vi overtog det i sin tid.

Den nok følelsesmæssig hårdeste ting at tage en beslutning om er vores katte. Vi har tre fantatiske norske skovkatte som vi har anskaffet os over årene – og så vores dejlige udekat der fulgte med da vi overtog huset. Den første tanke var at:

“Selvfølgelig skal de med, dem kan vi jo slet ikke undvære!”

Og sådan er er stadig væk, puha hvor ville det være svært at undvære dem. Samtidig er vi dog også nødt til at tænke på hvad der er bedst for dem. Det har hele tiden været planen at lade vores udekat blive – for hun har altid boet her, og er ikke lige typen der vil sætte pris på en omvæltning – men vores tre andre indekatte har været med os igennem lidt af hvert.

I kattens interesse

‘Desværre’ kom vi til at tale om hvad kattene egentlig ville vælge hvis de selv kunne – for hver for sig er de meget forskellige dyr. Vi har vores døve hankat som elsker børn, vores småforvirrede hunkat som knytter sig meget til en enkelt person – og vores ældste som er lidt af et hyggedyr, men ikke så glad for gæster og omstilning generelt.

Vil det virkelig være lige så optur for dem at komme ned i varmen som det vil være for os? Vil de sætte pris på at blive passet af en pet-maid en uge hver 2.-3. måned når vi var i Danmark? Jeg tror desværre svaret er “Nej”. Og det er vi også nødt til at tænke over når vi beslutter om vi hellere skulle placere dem et sted hvor vi ved at de får det fantastisk – end de skal belastes af vores valg om et varmere klima.

Som det ser ud nu, er vi sikre på at huset skal sælges – og umiddelbart er beslutningen vedrørende kattene også taget – det er bare det lige at skulle vænne sig til tanken at bo uden kat, når man har haft sådan en liggende i fodenden i snart 8 år. Den største udfordring bliver at finde de rette hjem til dem; men vi har allerede nogen i kikkerten – så tiden må vise om de er enige med os i at de lige skal have en ekstra kat! 🙂

skrevet den by admin i Tankerne bag

Tilføj en kommentar